NU macelului de Craciun!

Si povestea bradului din fata ferestrei mele!
NU, nu m-am gandit la sacrificarea purcelului de Craciun si la traditionala pomana porcului, poate vom vorbi si despre acest lucru, dar intr-un articol viitor. M-am referit la sacrificarea brazilor de Craciun, o traditie respectata de ani de zile de o mare parte dintre noi fara a ne pune prea multe intrebari de unde provin acesti brazi si daca merita sa taiem unul in fiecare an (si aici nu conteaza ca il cumparam sau il taiem, e acelasi lucru).
brazi taiati 300x199 Haideti sa spunem NU macelului de Craciun!   
Sunt convinsa ca toata lumea asteapta cu nerabdare sa il impodobeasca fiind atractia principala in aceasta zi de sarbatoare, mai ales pentru copii nostrii, care vor duce aceasta traditie mai departe, dupa cum noi ii vom obisnui!
Si pentru ca am tot citit articole despre ce sa alegem , brad artificial sau brad natural, nu pot sa nu incerc sa pledez in acest articol pentru bradul artificial! Si nu pentru ca nu imi place mireasma de brad proaspat din casa de la bradul natural dar e suficient sa ma gandesc la imaginea macelului “verde” care ramane prin piete dupa 24-25 Decembrie! Mormane mari de brazi ramasi nevanduti zac aruncati peste tot pe strazi! Este infiorator!
Ati vazut cat de greu creste un bradut plantat in gradina?
Ii trebuie ani de zile, cel putin 10-15 ca sa ajunga la nivelul necesar impodobirii in casa. Noua ne ia fix o ora sau doua sa il omoram, adica pana ajungem la piata sau la magazin si il cumparam, apoi il impodobim si il asezam frumos la caldura, ne incanta privirea si mirosul o saptamana si apoi ajunge la cosul de gunoi!
Chiar merita aceasta traditie? Sunt atatia oameni pe lumea asta care impodobesc brazi naturali, taiati de Craciun, sunt atatea si atatea milioane de brazi in toata lumea taiati si apoi aruncati dupa o saptamana, doua la gunoi!
Fiecare are in jurul casei sau chiar si in curte sau pe strada un bradut! Urmariti-l cat de putin creste in fiecare an!
Eu o sa va spun acum si povestea bradului de la geamul meu.
Crescuse pana aproape in dreptul ferestrei mele un brad argintiu frumos si bogat bucurandu-mi privirea si vara si iarna; era absolut incantator mai ales cand era “pudrat” cu zapada!
Intr-o dimineata cand m-am uitat pe geam am inlemnit! Partea de sus ii fusese taiata ramanand aproape un ciot doar cu cateva ramuri!
Un binevoitor a vrut sa isi impodobeasca casa cu bradul din fata ferestrei mele! M-am intristat gandindu-ma ca acesta a fost destinul lui trist ca al tuturor brazilor taiati de Craciun doar pentru o traditie stupida care dureaza o saptamana, doua!
Si iata ca acum, dupa cativa ani de la acel incident este uimitor cum din cele cateva ramuri care ramasesera a crescut una in sus in loc de varf, ajungand acum sa arate la fel de frumos ca un brad si doar cu un defect prea mic de tulpina comparativ cu frumusetea lui! Este uimitor cum a vrut sa isi continue viata din cele cateva ramurele ramase!
Daca tot aveti un bradut in curtea voastra de ce sa nu il impodobiti pe acesta? De ce trebuie sa taiati unul?
Doar pentru ca asa spune traditia? Traditia oricum s-a diluat mult… semnificatia Craciunului s-a diluat, decoratiunile de Craciun nu se mai fac demult din nuci si mere…doar noi ramanem fideli stupiditatii acestui obicei de a macelari brazii de Craciun!
141220123634 450x600 Haideti sa spunem NU macelului de Craciun!
Bradul din  fata ferestrei mele, renascut dupa ce a fost taiat
Eu simt acelasi lucru si pentru florile oferite in dar! Am renuntat de mult sa mai ofer flori taiate, care triesc o zi, doua si apoi se ofilesc! Acum exista alternativa florilor la ghiveci si e intr-adevar o provocare sa reusesti sa faci sa infloreasca o orhidee primita cu radacina la un an dupa ce au trecut florile cu care ai primit-o!
Acelasi lucru incerc si cu bradul de Craciun! Incerc in fiecare an sa iau un bradut mic in ghiveci, pe care il voi tinr in balcon si pe care primavara o sa il plantez in gradina, sperand la un pom in plus care sa lucreze pentru plamanii si ochii nostrii si nu la unul in minus, taiat, aruncat la gunoi! (plus gramezile din piete ramase nevandute)
Haideti sa luam bucuria Craciunului din alte traditii, cum ar fi poate aceea de a face un cozonac de casa, asa cum facea bunica mea iar noi ne trezeam dimineata in mirosul acela imbietor de cozonac! Hai sa incercam sa ducem aceasta traditie mai departe, sa stie si copii ca prajiturile se fac si in casa si sunt mult mai sanatoase si mai gustoase decat cele de la supermarket!
Haideti sa uitam de traditia macelaririi brazilor de Craciun!
Nu ma dau in vant dupa brazii artificiali dar sunt frumosi si au marele avantaj ca ii poti folosi mai multi ani la rand, deci nu salvezi doar un brad ci poate cel putin cativa de la taiere (plus cei macelariti ramasi in piete nevanduti!) si de ce nu, cativa banuti in plus in aceste vremuri! Important este sa ii decorezi frumos si sa fii cu cei dragi alaturi, aceasta este traditia cea mai frumoasa de Craciun ramasa de-a lungul anilor si care merita sa o ducem mai departe!
Poate nu toata lumea are familia alaturi in aceste momente din diverse motive, nu conteaza care sunt acestea. Sunt convinsa ca exista comunitati prin care pot fi alaturi de cei care au nevoie de ei la randul lor si ii pot ajuta pe acestia! Este tot o traditie de Craciun! Sa ajuti, sa daruiesti! Sa faci cadouri, sa faci cat mai multe bucurii!
Daruieste macar un zambet, daruieste  o vorba buna, nu te costa nimic, daruieste la nepoti daca nu ai copii tai o jucarie sau unui copil oarecare care poate si-o doreste si nu o poate avea, sigur poti vedea spiritul Craciunului si in acest obicei frumos!
Haideti sa gasim spiritul Craciunului altfel si SA spunem NU traditiei de a macelari brazii de Craciun!
Si DA, cumpara-ti un brad mic, in ghiveci pentru miros dar tine-l la rece, in balcon sau in fata casei!
Sau  impodobeste un brad artificial!
Daruieste!
Fii alaturi de cei dragi!
Fa cozonacii in casa, stim ca e greu… dar copilul tau merite sa aiba si el amintiri din copilarie cand facea mama sa cozonacii…
si unde mai pui mirosul acela!
cozonac Haideti sa spunem NU macelului de Craciun!
si cate traditii frumoase mai sunt pe care le poti duce mai departe!
Mai spuneti-ne si voi, ce inseamna petru voi Craciunul? Ce amintiri aveti din Craciunul copilariei voastre?
Va astept cu drag sa ne scrieti aici!
Nu e superb si un brad artificial ca acesta?
1778 Haideti sa spunem NU macelului de Craciun!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu